Senter for hav og Arktis har nylig gjennomført en spørreundersøkelse blant norske havnæringer. I høst slippes rapporten som gir et unikt innblikk i hvordan næringene selv opplever samarbeid, tillit og konflikter til havs.

– Målet er å forstå hvor det faktisk butter – og hvor det er rom for forbedring, sier direktør ved Senter for hav og Arktis, Anne Husebekk.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført fra 29. november 2024 til 1. februar 2025, og samlet inn 204 svar fra aktører over hele landet. Sterkest representert var fiske og fangst, etterfulgt av havbruk og maritime næringer.

– Vi ønsket å få frem stemmene fra de som faktisk opererer til havs, og la dem beskrive både utfordringer og løsninger med egne ord. Det ser ut til at undersøkelsen har skapt et engasjement og gir indikasjoner på hvor skoen trykker, og hvilke grep som kan styrke sameksistensen i havet, sier prosjektleder Nikolai Enok Anfeltmo.

Konflikt: Ikke alarmerende, men merkbart

De fleste respondenter melder om et moderat konfliktnivå. Spesielt fiske og fangst oppgir hyppigere konflikt med andre aktører, og i Nord-Norge rapporteres det også om høyere konfliktnivå enn i resten av landet.

Analysen indikerer at bedriftsstørrelse i seg selv ikke har tydelig sammenheng med opplevd konfliktnivå.

Figur 1: Fordeling av svar på spørsmålet «I hvilken opplever du at det oppstår konflikter mellom din virksomhet og andre aktører som operer eller har interessert i havområdene?»

Figur 2: Konfliktmatrise som viser hvilke næringer som rapporterer om konflikter med hverandre. Mørkere rød farge indikerer høyere grad av rapportert konflikt.


Figur 3: Fordeling av svar på spørsmålet «I hvilken opplever du at det oppstår konflikter mellom din virksomhet og andre aktører som operer eller har interessert i havområdene?» skilt mellom respondenter som er lokalisert i Nord-Norge og resten i andel av respondenter fra områdene

asf

Figur 4: Fordeling av svar på spørsmålet «I hvilken opplever du at det oppstår konflikter mellom din virksomhet og andre aktører som operer eller har interessert i havområdene?» skilt mellom respondenter med >100 ansatte og <100 ansatte i andel av respondenter i kategoriene


Tillit og samarbeid: Hva kan forbedres?

Et sentralt tema i undersøkelsen er hva som kan bidra til bedre sameksistens mellom aktører i havet. Mange peker på behovet for økt tillit, bedre informasjonsflyt og arenaer for kunnskapsdeling.

Et mål på samarbeid i praksis er andelen som deler infrastruktur. Dette varierer mellom de forskjellige sektorene.

Figur 5: Antallet respondenter i hver næring og andelen i næringen som svarer at de deler infrastruktur

Undersøkelsen viser også hva aktørene selv mener skal til for å bygge tillit på tvers av sektorer:

Figur 6: Fordeling av svar på spørsmålet «Hva mener du kan forbedre tilliten mellom din sektor og andre aktører/havnæringer?»

Et sentralt tema i undersøkelsen er hva som kan bidra til bedre sameksistens mellom aktører i havet. Mange peker på behovet for økt tillit, bedre informasjonsflyt og arenaer for kunnskapsdeling. Rapporten tar også for seg bruken av felles infrastruktur og hvordan dette varierer mellom næringene.

Den fullstendige rapporten publiseres høsten 2025.